Navádět

Úchvatné panoramatické fotografie zvládnete také

Dech beroucí fotografie západů i východů slunce, nekonečné horské scenérie nebo veliká plátna s průzračnou mořskou vodu, takové fotografie jistě znáte. Vznikají většinou jako fotografie panoramatické. To znamená, že zabírají větší část krajiny než jen tu, kterou běžně fotoaparát vidí před sebou. A můžete je zvládnout vyfotit i vy. Chcete to trochu cviku nebo správný fotoaparát.

Panoramatická fotografie vzniká většinou otáčením. Tedy otáčením fotografa nebo fotoaparátu kolem vlastní osy. Tím je možné zabrat před sebou větší úhel. Fotoaparát při takovém otáčení snímá obrázek několikrát a poskládá jej do dlouhé panoramatické fotografie. Obrázky tohoto typu můžete vytvořit hned několika způsoby. Představíme si je od toho nejjednoduššího po ten nejkvalitnější a nejpokročilejší.

Panoramatická fotografie z telefonu

Pokud chcete fotit panorama pro vlastní archiv a neplánujete fotografii tisknout na velké formáty, poslouží vám funkce mobilních telefonů. Většina těch chytrých už umí vyfotit panorama. Fotografujete jej tak, že zmáčknete spoušť a pootočíte se ve směru, ve kterém chcete krajinu zachytit. Telefon poté panorama složí a vytvoří sám.

Myslete však vždy na to, že fotografie z telefonu nebude ta nejkvalitnější a také, že pokud panoramatem zaberete příliš velký úhel, krajina se trochu deformuje. Chyby také vznikají, když se vám třesou ruce a ujede vám telefon nahoru nebo dolu při snímání. Na fotografii se poté udělá takový schod. Fotografie z telefonu se tedy hodí pro některé sociální sítě, webové galerie, nebo pro tisk menších fotografií nebo například na potištění menších ploch jako jsou třeba hrnečky.

Panorama jako funkce fotoaparátu

Když už vás láká větší kvalita, můžete prozkoumat svůj fotoaparát, zda nemá funkci panoramatické fotografie. Spoustu fotoaparátů takový mód zvládne. Funguje to do značné míry podobně jako na mobilním telefonu, jen snímač digitálního fotoaparátů nebo zrcadlovky zachytí mnohem kvalitnější snímek. Fotoaparát vás bude většinou instruovat jak na to, každá funkce se může chovat trochu jinak. Takové fotografie už můžete tisknout v běžných velikostech fotografií, měly by být pro tisk dostatečně kvalitní.

Panoramatické snímky skládáním

Když máte zálusk na veliké fotografie vyvěšené na plakátu na zdi, můžete panorama vytvořit skládáním fotografií. K této metodě se také obracejí fotografové, pokud jejich přístroj nemá tuto funkci, nebo zkrátka chtějí docílit do nejkvalitnějšího výsledků, anebo si zkusit zase novou dovednost. Skládání fotografií není pro profesionální fotografy nic neobvyklého.

Panorama můžete fotit tak, že sami fotíte krajinu do několika snímků, které poté v programu na editaci složíte. Tímto způsobem je možné pootáčet nejen doprava a doleva, ale i nahoru a dolu.

Abyste eliminovali chyby, je nejlepší fotit ze stativu a zachytit tak každou část krajiny ze stejného místa. Vždy vyfoťte snímek a pootočte fotoaparát o kousek dál. Dbejte na to, aby se dvě fotografie vedle sebe alespoň třetinou překrývaly. Objektiv fotoaparátu automaticky obraz malinko zkresluje. Pokud budete fotit fotografie na výšku, toto zkreslení tím zmenšíte a výsledek bude vypadat mnohem lépe. Pokud se vám objekty před vámi pohybují, zkuste je zachytit jen na jednu fotografii. Pokud se například některé větve hodně ohýbají ve větru, zkuste je začlenit do fotografií tak, abyste je nefotografovali vícekrát a nemuseli je pak přes sebe překrývat. Nefotografujte na automat. Mohly by vám v průběhu fotografování jednoho panoramatu změnit nastavení.

Když budete mít nafocený dostatečný počet fotografií pro panorama, přichází čas na editaci. V programu v počítači fotografie složte ve výsledný snímek. Použít můžete program Microsoft ICE, který je zdarma. Skvělou službu ale udělá placený Photoshop.

Možná budou chtít panoramatické fotografie ze začátku trochu cviku, ale nakonec, až si vystavíte fotografie s jiným poměrem stran než klasické 4:3, ohromíte všechny návštěvy. Panoramata ukáží totiž mnohem reálnější pohled, jako byste stáli na vrcholku hory právě teď ve vašem obýváku.

 

 

Share: