Navádět

Jak vytvořit fotoknihu?

S fotoknihou si uložíte své vzpomínky na jedno místo, kde jimi budete moci pravidelně listovat. Je to také krásný dárek pro vaše blízké, nebo ideální portfolio fotografa či modelky. V tomto článku najdete pár rad z fotografické i grafické branže, jak svou fotoknihu vytvořit co nejjednodušeji a zároveň nejkvalitněji.

Nejprve vybírejte a třiďte

První radou, kterou vám dají všichni, kdo už fotoknihu tvořili je: nejdřív si fotografie projděte, prohlédněte a ujasněte si, které chcete, aby se do fotoknihy dostaly.  Nejlepší je přesouvat si tyto vybrané fotografie do samostatné složky. Tam můžete ještě přebytečné promazávat a porovnávat. Nevíte, kolik fotografií budete potřebovat? Existuje obecná rada, že na jednu stránku fotoknihy můžete počítat 3-5 fotografií. Když ale budete chtít vědět počet přesně, můžete si nejprve najít na webu šablonu ve vámi zvolené velikosti a tam se dozvíte, kolik fotografií potřebujete na její naplnění.

Až budete vybírat, myslete také na kvalitu fotografií. Měla by být co nejvyšší. Budete snímky tisknout většinou na větší formáty a po tisku fotografie vypadají vždy o trochu jinak než na monitoru počítače. Nestahujte si pro fotoknihu fotografie z Facebooku, ten je při nahrávání upravuje na nižší kvalitu. Ideální je volit fotografie z fotoaparátu, a ne z telefonu. Pokud jsou to fotografie z telefonu, je dobré znát jeho limity. Nechte si například před tvorbou fotoknihy vyvolat nějakou fotografii z vašeho telefonu a posuďte sami její kvalitu.

Před tvorbou fotoknihy můžete ještě případně některé fotografie upravit, pokud nejsou podle vašich představ.

Poté tvořte, ale myslete na pár užitečných rad

Až budete mít fotografie připravené, můžete je začít vkládat do fotoknihy přímo v online programu, který vás tvorbou provede. Je možné vkládat je do připravených tematických šablon, nebo si zvolit čistý formát a přizpůsobit si jej podle sebe. Až budete knihu vytvářet, myslete na pár základních pravidel, která vám pomohou vytvořit ji graficky co nejlépe.

  • Jednoduchost. V té je síla. Někdy je lepší vložit na stránku celou jednu fotku, než ji přeplácat mnoha maličkými a spoustou textu.
  • Čisté pozadí. Až budete fotografiím vybírat podklad, bílá nebo černá jsou jistota. Divoké barevné pozadí se hodí jen k některým fotografiím a je třeba pečlivě vybírat, aby nezanikly.
  • Barevné ladění. Myslete trochu na to, aby spolu fotky nějak souvisely nejen obsahově ale i barevně. Pokud to nepůjde, propojte je třeba grafickými prvky. Dívejte se na stránku vždy jako na celek a zkuste ji sladit.
  • Postavy. Důležitým pravidlem kompozice je, že by postavy měly vždy směřovat do středu. V tomto případu je to do středu knihy. Pokud dáte na kraj fotografii, kde modelka odchází pryč ze stránky, bude to působit zvláštním dojmem. Přesuňte tuto fotografii raději na protější stranu.
  • Popisky. Decentní popisky, které informují o snímcích, jsou určitě na místě. Nekombinujte různé fonty a barvy písma. Držte se jednotného stylu.
  • Rytmus. Střídejte typy fotografií. Kniha tak získá svůj rytmus. Celky prolínejte s detaily a opačně. Portréty prostřídejte s krajinou, pokud to téma knihy dovoluje.
  • Příběh. Pokud skládáte fotoknihu z nějaké události jako je například svatba, dobře působí, když ji skládáte tak, jak na sebe vše navazovalo. Tedy nejprve obřad, poté hostina a nakonec oslavy. Je to přehlednější.
  • Obálka. Nepodceňujte ji. Je to první, co uvidíte až knihu vezmete do ruky. Pečlivě vybírejte, jaké fotografie na ní dáte a myslete i u její tvorby na pravidla výše. Jednoduchá obálka s kvalitními fotografiemi a názvem knihy se vám bude líbit i po letech.

Fotokniha, která se drží těchto osvědčených rad, se stane nadčasovou. Třeba si v ní jednou budete listovat i s vnoučaty a ani od nich neuslyšíte nic jako: „téda, ten design už je vážně oldschool.“

Share: