Návody

Jak vytvořit fotokalendář?

Foto kalendář je způsob, jak zůstanete nad věcí i když se vám začne váš týden plnit povinnostmi. Každý měsíc po celý rok se budete moci těšit z veselých snímků vaší rodiny, dětí nebo třeba z dovolených. Když se rozhodnete, že jeden takový kalendář chcete mít také doma, vede k tomu několik kroků.

1. Výběr fotek

Než začnete, budete potřebovat minimálně 13 fotografií. Na každý měsíc jednu a jedna ještě přijde na úvodní stranu kalendáře. Projděte si svůj archiv a udělejte si předvýběr. Ideální je, pokud budete předem myslet na to, která fotka by seděla k danému měsíci. Pokud si v této fázi dáte práci s výběrem, značně si usnadníte další práci. Nejlepší je vložit vybrané fotky do samostatné složky a pojmenovat si je čísly podle toho, která bude, na který měsíc. Pokud budete mít více oblíbených fotografií, můžete pro jednotlivé měsíce připravit i koláže. Kalendář z fotek tak pojme ještě více zajímavých fotografií z života vás a vaší rodiny.

2. Výběr šablony

Další rozhodnutí, které vás čeká, je formát kalendáře. V nabídce jsou kalendáře závěsné i kalendáře pro postavení na stůl. Nejčastějším formátem je klasický závěsný kalendář s fotografií na každý měsíc a s klasickou přehlednou tabulkou dnů. Jsou k dostání ve dvou základních velikostech: menší 20 x 30 cm nebo větší 30 x 40 cm.

Nabízejí se vám poté různá grafická provedení. Šablony kalendářů mají různé fonty a připravené rámečky. Některé jsou zdobnější nebo barevnější a počítají spíše s tím, že budou například v dětském pokoji. Jiné jsou elegantnější a mohou viset například v tatínkově kanceláři. Další možná varianta je využití prázdné šablony, která počítá se základní tabulkou dnů a vše ostatní už je na vás.

3. Tvorba kalendáře

Když zvolíte ten pravý, přijde na řadu opravdová tvorba kalendáře. V průběhu objednávky se dostanete do editoru, kam nahrajete své vybrané fotografie. Můžete si je pak rozdělit do jednotlivých měsíců. Vše si v editoru prohlédnete tak, jak to bude výsledně vypadat a rozmyslíte si kompozici.  

4. Zdobení

Kalendář můžete nechat v jednoduchém stylu, nebo mu ještě vdechnout osobitější ráz. Editor vám nabídne dozdobení stránek různými kliparty a texty. Můžete tak k fotografiím přidávat popisky, nebo zaznamenat některé oblíbené hlášky. Kliparty udělají celý kalendář hravější. Některé jsou elegantnější a sednou spíše do kalendářů pro babičku, jako například různé květinové vzory. Jiné jsou barevnější a potěší děti nebo maminky.

5. Tisk

Pak už přichází na řadu odeslání objednávky a o tisk už se nestaráte vy. Kalendář k vám dorazí za několik pracovních dnů na křídovém papíře a už si jej budete moci jen celý rok užívat. Vlastní kalendář s fotkami si také můžete nechat vyrobit v různých variantách, třeba jako stolní kalendář či kalendář nástěnný.

 

 

Share: