Navádět

Jak skenovat fotografie

Skenování vytvořilo jakýsi most mezi reálným a digitálním světem. Můžeme díky němu vstupovat i do světa jedniček a nul, a nejen tvořit v něm a poté přenášet výtvory do našeho světa. Skenování fotografií je takovou chůzí po tomto mostě. Můžete si naskenovat staré fotografie z dob dětství a v digitální podobě s nimi dále pracovat. Rozešlete je známým, vytvořte si webové galerie nebo je nechte natisknout na trička a do fotoknih. Jaké jsou výhody a omezení skenování?

Když se rozhodnete naskenovat si fotografie, nabízí se vám tři možnosti. Každá z nich má jiné plusy a mínusy.

1.    Skenování na domácím skeneru

Můžete si pořídit domácí skener a využít pro skenování ten. Bývá už dnes součástí většiny domácích tiskáren. Ten propojíte s počítačem, jednoduše do něj vložíte fotografii a buď přes tlačítko, nebo přes program, který je většinou součástí instalačního CD skeneru, zapnete skenování. Můžete skenovat většinou jako PDF nebo jako JPEG. Pro fotografie je rozhodně hodí druhý zmíněný formát.

Jeho velkým plusem je jednoduchost ovládání, dostupnost i levná pořizovací cena. Takový domácí skener se pohybuje kolem 1500 Kč.

Nevýhodou je, že nedokáže naskenovat fotografie v dostatečné kvalitě například pro tisk na větší formát. Pokud tedy chcete skenovat fotografie za účelem tvorby galerií na sociálních sítí, nebo posílání e-mailem, nebo chcete jen mít své vzpomínky i v počítači a telefonu, pak postačí. Pro následný tisk je vhodnější zvolit kvalitnější způsob skenování. Domácí skenery skenují většinou v rozlišení 2400 x 4800 dpi. Tento údaj určuje, zjednodušeně řečeno, počet bodů neboli pixelů v jednom palci. Důležité je tento údaj u skenerů porovnat a čím jsou čísla větší, tím kvalitnější fotografie z nej bude.

2.    Skenování na profesionálním skeneru

Domů si můžete také pořídit skener s mnohem lepším rozlišením, nebo s přidanými funkcemi. Je řeč o skenerech s rozlišením od 4800 x 9600 dpi. To u některých modelů stoupá i 9 600 × 9 600 dpi nebo na 12 000 dpi. Používají také často snímač CCD, který je citlivější než CSI snímač, který používají běžné skenery. Takové skenery mívají také možnost skenovat z diapozitivů nebo negativů. To je nedocenitelná funkce pro digitalizaci velmi starých materiálů. Jejich cena je většinou od 3 do 6 tisíc korun. Jde tedy už o větší investici, ale pokud se chystáte skenovat fotografie častěji, určitě se vyplatí.

Velkou výhodou tohoto skeneru je, že můžete v pohodní domova skenovat fotografie ve velmi dobré kvalitě. Z takových skenerů už jsou fotografie mnohem vhodnější pro tisk. Můžete z nich například nechat vytvořit dárky jako jsou potištěné hrníčky, potahy na polštář nebo taška s vlastním obrázkem. A velkým plusem je skenování z negativů. Někdy není jiná šance a tato funkce vytváří kvalitní fotografie i z nich

Nevýhodou může být jeho cena. Vyplatí se spíše, pokud neskenujete jednorázově.

 

3.    Skenování na zakázku

Když budete chtít fotografie opravu v co nejlepší kvalitě, nebo si nebudete chtít pořizovat skener, můžete se obrátit na nějakou specializovanou firmu, která digitalizuje staré fotografie. Těm dodáte vytištěné fotografie jako materiál, někdy si můžete i vybrat, v jaké kvalitě chcete scany mít a oni vám je poté dodají na CD, DVD nebo na USB nosiči. Skenovat si můžete nechat nejen z tištěných fotografií, ale i z filmů a negativů a diapozitivů. Cena skenování se mění. Většinou je nejlevnější nechat si naskenovat velké množství fotografií v menší kvalitě. Ceny začínají na 3,5 Kč za snímek. Když budete chtít lepší kvalitu, zaplatíte asi 15 Kč za fotografii. Při skenování fotografií pro použití na velké formáty, může přijít jeden obrázek i na 40 Kč.

Velkou výhodou je, že profesionálové dokáží naskenovat fotografie opravdu velmi kvalitně. Taková fotografie se poté může použít pro tisk na plakát nebo a fotoplátno.

Nevýhodou je, že to musíte zařizovat s nějakou firmou a bude vás to kromě peněz stát i nějaký ten čas vyřizování.

V každém případě stojí za to digitalizovat staré fotografie. Vzpomínky už znovu nezažijete a mít je uložené na více místech není nikdy zbytečná práce.

Share: