Inspirace

5 důvodů, proč by fotokniha neměla chybět ve vaší knihovničce

Určitě tady dnes nečtete slovo fotokniha poprvé. Za posledních pár let se z novinky změnila na oblíbený produkt, který má na své poličce kde kdo. Někdo dokonce celou sbírku. Fotoknihy jste si oblíbili a pokud jste je ještě nevyzkoušeli, zde najdete 5 důvodů, proč jim podlehli ostatní.

1. O fotografie nepřijdete

Ať chceme nebo ne, digitální věk s sebou nese riziko ztráty dat. Fotografie, které si uložíme v počítači se mohou ztratit, pokud nám spadne systém. Fotografie na kartě mohou zmizet, když se karta rozbije, nebo ji někdo neuváženě naformátuje. A i když budete zálohovat, jak to jen půjde, vždy se může stát, že vám některé fotografie uniknou. Pokud tedy máte ve svých albech některé snímky, na kterých obzvláště záleží, dejte jim fyzickou podobu a nepřijdete o ně. Fotokniha navíc fotografie uchová ve velmi dobré kvalitě. Je to ideální způsob, jak poskládat sety fotografií a mít je všechny pospolu. Pokud se fotografování věnujete jako koníčku, můžete si do jedné fotoknihy uložit vaše snímky z krajiny a do další z cestování. Nebo můžete vytvořit fotoknihy jako vzpomínky na rodinné události jako třeba narozeninové oslavy nebo narození miminka.

2.Vzpomínky pro příjemné chvíle

Jak už bylo zmíněno, fotoknihy ukládají fotografie v tematických setech. Můžete si je poté uschovat do poličky a užívat si ty momenty, kdy na ně narazíte a začnete listovat. Pocit, kdy držíte fotografie opravdu v ruce je značně jiný než ten, když jen proklikáváte na monitoru počítače.

3. Sdílení vzpomínek s blízkými

Vrátili jste se z dovolené a chcete ukázat kamarádům, co jste zažili? Vzít s sebou na posezení u skleničky vína celý počítač a ukazovat jim všech 450 fotek, které jste nafotili a obsahují i spoustu nepovedených záběrů, je značně složitější než udělat výběr předem a společně si listovat v jedné knize. Fotoknihy jsou často důležitým doplňkem společných chvil. Můžete se zasmát nebo se dojmout nad některými fotografiemi společně a být si mnohem blíž, než kdybyste si je poslali online.

4. Dárek pro každého

Fotokniha je originální a osvědčený dárek. Když darujete vlastní fotoknihu dáváte s ní i další přidanou hodnotu – vaší práci. Obdarovaný ví, že jste si museli dát práci s výběrem fotografií a jejich uspořádáním. Navíc, takovou fotoknihu už doma jistě nikdo další nemá. Takový dárek má hned jiný rozměr. Fotoknihy můžete darovat babičce a dědečkovi a uložit do nich fotografie vnoučat. Můžete obdarovat maminku ke dni matek a vybrat fotografie sourozenců v průběhu let. Můžete je dát manželovi a naskenovat mu staré fotky s kamarády z dětství. Potěší i třeba paní učitelku, když bude její třída opouštět školu. Můžete jí do fotoknihy schovat všechny vzpomínky na ty její rošťáky.

5. Něco víc než jen album

Někdo by mohl namítat, že přece již máme klasická alba a ta stačí. Fotokniha má ale několik výhod. Je to celá kniha na křídovém nebo fotografickém papíře a působí to hned úplně jinak, když jsou vaše fotografie součástí knihy. Nic se z ní nesype. Přijde a už je hotová, jen si ji užíváte. Zdobíte si ji online a máte na to nekonečné možnosti. Když tvoříte album, zabere to spoustu času a abyste si mohli fotografie dozdobit, chce to ještě spoustu samolepek a výtvarného nadání.

Fotokniha je už dnes velmi běžnou záležitostí. Můžete si vybírat z různých formátů i materiálů a vše je za rozumné ceny. Často také natrefíte na různé slevové akce. Jestli tedy přemýšlíte, jak uchovat fotografie nebo čím potěšit tetičku, možná je fotokniha přesně to, co hledáte.

Share: